Η μεγάλη μάχη στο δημ. σ/λιο με θέμα την αφαλάτωση, πιο συγκεκριμένα: για την εξουσιοδότηση του κ. Κάννη να κάνει έρευνα προκειμένου να προσκομίσει στο δημ. σ/λιο πρόταση, μετατράπηκε σε «ηφαιστειακή έκρηξη» με πολλή «λάβα» να «καίει» κάθε νομιμότητα και τάξη.
Παλιές οι «διαφορές»
Οπως κανένα «ηφαίστειο» δε φτάνει στην έκρηξη ξαφνικά, αλλά στα έγκατά του προηγείται ο αναβρασμός που «εκδηλώνεται» κάποια στιγμή, έτσι και το ηφαιστειογενές δημ. σ/λιο Καλύμνου, κρατώντας την «παράδοση 16 ετών (8 Διακομιχάλη + 8 Ρούσσου) «έκαψε» στην «προθέρμανση» του τη δήθεν συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων Διακομιχάλη-Ρούσσου. Οι μικροπολιτικές διαφορές (κάτι σαν βεντέτα) μεταξύ των δύο παρατάξεων για άλλη μια φορά έδειξαν ότι διαθέτουν βάθος… και ανεξάντλητες «εφεδρείες».
Ταχύτατη η «προθέρμανση»
Το προεδρείο έδινε επίσημη εικόνα με την παρουσία του Καλύμνιου βουλευτή κ. Γ. Κασσάρα (ο οποίος παρέστη για λίγο χρόνο, λόγω υποχρεώσεών του) και ο κ. Γ. Κάννης. ¼μως αυτή η ωραία εικόνα χάλασε σύντομα � καθότι εικόνα και όχι ουσία. Με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν καν αρχίσει η συζήτηση για το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, που ήταν η πρόταση της δημ. Αρχής να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Κάννης να φέρει πρόταση για την αφαλάτωση, άρχισε η «προθέρμανση», καθότι η εκατέρωθεν καχυποψία είναι αυτή που κάθε φορά ανάβει το φυτίλι της έκρηξης. Η παράταξη του κ. Διακομιχάλη είχε την υποψία ότι η παράταξη του κ. Ρούσσου θα δημιουργήσει πρόβλημα. Και η παράταξη Ρούσσου, όποιες κι αν ήταν οι διαθέσεις της, το γεγονός είναι ότι φιμώθηκε εξαρχής με την απόφαση του προέδρου να μην τεθούν ερωτήσεις πριν από το πινάκιο, ούτε να γίνουν ανακοινώσεις. Ετσι, δε χρειάστηκε «μεγάλη προσπάθεια» για να αρχίσει το «πανηγύρι». Εξάλλου κάθε καβγάς «θέλει δύο για να ζεσταθεί».
Η επιμονή του κ. προέδρου
Οταν ο πρόεδρος κ. Γαβαλάς χτύπησε το προεδρικό κουδούνι της έδρας για να αρχίσει η συνεδρίαση, αφού διαπίστωσε απαρτία, παρακάλεσε τις αντιπολιτεύσεις να μην καταθέσουν ερωτήσεις προς τον κ. δήμαρχο, ούτε να προβούν σε ανακοινώσεις, γιατί έπρεπε, όπως είπε, να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθότι ο προσκαλεσμένος από τη δη. Αρχή κ. Γ. Κάννης, βουλευτής Καναδά, ήταν άρρωστος με πυρετό. Ο κ. Ρούσσος παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι τις ερωτήσεις και τις ανακοινώσεις πρό ημερ. διάταξης τις προβλέπει τόσο ο κανονισμός λειτουργίας των δημ. σ/λίων όσο και ο νόμος Καλλικράτη. Ο κ. Γαβαλάς όμως απέρριψε την ένσταση του κ. Ρούσσου και δήλωσε ότι προχωρεί αμέσως στην ημερ. διάταξη. Η συμπεριφορά αυτή του κ. προέδρου, καθώς είχε μετατραπεί σε παραταξιακή αλαζονεία, έβαλε «φωτιά» στην ομαλότητα της συνεδρίασης του δημ. σ/λίου. Από το μέρος του ο κ. Ρούσσος, για λόγους δημοκρατικής τάξης και εξαιτίας της αυταρχικής συμπεριφοράς του προέδρου, δεν υποχώρησε, αλλά επέμεινε στη νόμιμη απαίτησή του.
Η «καθυστέρηση» & η επιλεκτική ευαισθησία
Πριν προχωρήσουμε στα επόμενα, να ρωτήσουμε: Οι ερωτήσεις και οι ανακοινώσεις του κ. Ρούσσου πόσο χρόνο θα «έτρωγαν»; 10´ ή 15´λεπτά; Προς τι, λοιπόν, αυτή η αυταρχική συμπεριφορά, με ωμή καταπάτηση των κείμενων διατάξεων που καθορίζουν τη λειτουργία του δημ. σ/λίου; Παρανομούσε ο κ. πρόεδρος και όμως δεν υποχώρησε να «χαρίσει» τα λίγα λεπτά της ώρας στον κ. Ρούσσο. Επικαλέστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο κ. Κάννης, αλλά δε σεβάστηκε καθόλου (αν και γιατρός) το πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας του κ. Ρούσσου και την περιπέτεια των 21 ημερών που πέρασε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Επέδειξε επιλεκτική ευαισθησία και δε σεβάστηκε τον επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης. Τα έδωσε όλα για τον κ. Κάννη, που ήταν απλώς φιλοξενούμενος του κ. δημάρχου. Γι’ αυτούς τους λόγους χωρίς αμφιβολία ο κ. Γαβαλάς ήταν αυτός που έβαλε τη «φωτιά» στο δημ. σ/λιο.
Και κάτι ακόμη σοβαρό: Ο κ. Κάννης δεν παρέστη στο δημ. σ/λιο ως βουλευτής του Καναδά, όπως κακώς επικαλούνταν οι κ. Διακομιχάλης-Γαβαλάς και κ. Ρούσσος, αλλά ως ιδιώτης, γνώστης της επιχειρηματικής αγοράς.
Συμβιβαστικός ο κ. Γαλουζής
Ανάμεσα στα δύο «πυρά» στάθηκε ο κ. Γαλουζής με τη συμβιβαστική πρόταση του: Να συζητηθεί πρώτα το θέμα της εξουσιοδότησης του κ. Κάννη και στη συνέχεια, πριν να προχωρήσει το δημ. σ/λιο στα επόμενα θέματα, να υποβάλει τις ερωτήσεις του ο κ. Ρούσσος. Η πρόταση ήταν καλοπροαίρετη, αν και παρέκαμπτε… ελαφρώς τη νομιμότητα, αλλά ήρθε «στο πεδίο της μάχης» όταν πια είχε ανάψει ο πόλεμος για τα καλά. Αποτέλεσμα, τη δέχτηκαν οι κ. Γαβαλάς-Διακομιχάλης, αφού είχαν διαπιστώσει και οι ίδιοι ότι κάπου… ξέφυγαν και είχαν υπερβεί τα εσκαμμένα της νομιμότητας, αλλά δεν τη δέχτηκε ο κ. Ρούσσος. Δικαίως, γιατί, εκεί που είχε προχωρήσει ο ίδιος με τα επιχειρήματα περί νομιμότητας, η υποχώρησή του θα ήταν συμβιβασμός στην καταπάτηση των νόμων και προσωπική γελοιοποίηση.
Θορυβώδης αποχώρηση & η «εξέδρα»
Επανερχόμαστε στο μέτωπο του «πολέμου». Αφού, λοιπόν, το προεδρείο δεν υποχωρούσε, αλλά είπε ότι προχωρεί στη συζήτηση του θέματος Κάννη, ο κ. Ρούσσος λέγοντας ότι δε θα μείνει να «φάει» αυτή την εκτροπή, αποχώρησε από το δημ. σ/λιο μαζί με την ομάδα του. Η Τελευταία του φράση ήταν «δεν θα εξουσιοδοτήσουμε βουλευτή ξένου κοινοβουλίου για την αφαλάτωση».
Κατά την αποχώρηση κορυφώθηκε ο θόρυβος και η διαλυτική εικόνα του δημ. σ/λίου.
Την αλγεινή εικόνα χρωμάτισε ακόμη κει πιο μαύρο χρώμα η πολιτική χυδαιότητα από την «εξέδρα» συμβούλων της συμπολίτευσης (δεν γυρίσαμε να δούμε τον «ήρωα») με την επαναλαμβανόμενη φράση προς τον κ. Ρούσσο: «θα το συνηθίσεις, θα το συνηθίσεις». Να συνηθίσει δηλαδή τι; Την καταπάτηση των διαδικασιών και την εκτροπή; Η πλειοψηφία της συμπολίτευσης παρακολουθούσε έκπληκτη τα «δρώμενα» και ο κ. Διακομιχάλης στάθηκε πολιτικά ήταν. Ομως και αυτό, λόγω της έντασης, ο κ. Ρούσσος το οποίο ερμήνευσε ως προσχεδιασμένη στάση με τον «καλό» και τον «κακό» της παράταξης. Αλλά και το λάθος του κ. Διακομιχάλη ήταν διπλό, δεν έδωσε «τόπο στην οργή» και το νόμιμο δικαίωμα στον κ. Ρούσσο, και (β) μετά την αποχώρηση του κ. Ρούσσου, «εμνήσθη ημερών αρχαίων» και συμπεριφορών του κ. Ρούσσου προ 8ετίας.
Καλώς ή κακώς έπραξε ο κ. Ρούσσος;
Για τον κ. Ρούσσο στέκει το ερώτημα: Καλώς ή κακώς έπραξε με την αποχώρηση; Χωρίς περιστροφές, λέμε καθαρά: κακώς-κάκιστα. Γιατί, ενώ όλα τα περί νομιμότητας ήταν υπέρ αυτού, η αποχώρηση, όπως οι υπερβολές του στην κόντρα που είχε με τον κ. πρόεδρο, ήταν σοβαρά λάθη. Δεν κράτησε την αυτοκυριαρχία του. Και αν πούμε ότι στον κ. Γαβαλά ανταπέδωσε στα ίσα την αυταρχική και μειωτική συμπεριφορά που του επέδειξε, με αλαζονεία και ωμή προεδρική εκτροπή, η αποχώρηση του, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν πολύ βλαπτική για την Κάλυμνο. Οι εύστοχες παρατηρήσεις του επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζή και η ακαταμάχητη επιχειρηματολογία του στην άρνησή του να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Κάννης, ανέδειξαν το κενό που άφησε ο κ. Ρούσσος εγκαταλείποντας τις επάλξεις. Η αποχώρηση άφησε χώρο στην πλειοψηφία να συζητήσει «οικογενειακά» το θέμα και να πάρει με την άνεσή της όποια απόφαση γουστάρει. Ο «διάλογος» στο δημ. σ/λιο ήταν καθαρά οικογενειακός. Πλήρης ταυτότητα απόψεων. Και αν δεν ήταν ο κ. Γαλουζής παρών, θα ήταν δημ. σ/λιο-οπερέτα ή παιδικό παιχνίδι τύπου «οι κουμπάρες».
Ξέφυγε και ο κ. Κάννης
Αλλά η βραδιά είχε γενική ένταση: Ακόμη και ο κ. Κάννης μέσα στους «καπνούς» της σύγκρουσης, αντι να περιοριστεί στο θέμα και τις υποχρεώσεις που ευχαρίστως αναλαμβάνει, ξέφυγε με το χτύπημα του χεριού του στην έδρα και με τις «αναμνήσεις» του για την ασυνέπεια του κ. Ρούσσου. Η πρότασή του δε χρειάστηκε πάνω από 1-2 λεπτά να την περιγράψει.
Ομως, και ο κ. Κάννης έπεσε θύμα της έντασης, καθώς με τις κόντρες οξύνθηκε η δύσπνοια και έφυγε κακήν-κακώς για το νοσοκομείο, συνοδευόμενος από το γιατρό και δημ. σ/λο της παράταξης Γαλουζή κ. Γ. Μαγκάκη, ζητώντας κατεπειγόντως υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο. Ηταν η δεύτερη αποχώρηση από το θορυβώδες και εντασιογόνο δημ. σ/λιο.
«Απνοια» μετά την «μπόρα»
Και μετά την «μπόρα», νεκρική «άπνοια». Αφού έμειναν οι 16 δημ. σ/λοι της παράταξης Διακομιχάλη και οι 3 της παράταξης του κ. Γαλουζή, συνεχίστηκε το δημ. σ/λιο με τον τεχνοκράτη κ. Γιάννη Ρώτα (παλιό συνεργάτη του κ. Διακομιχάλη και τεχνικό σύμβουλο του κ. Ρούσσου) να ενημερώνει το σώμα για την επένδυση της αφαλάτωσης από την άποψη των τρόπων χρηματοδότησης του έργου. Ο κ. Ρώτας απάντησε και στις εύστοχες ερωτήσεις των δημ. σ/λων, οπότε η «εξωτερική» αυτή ενημέρωση ήταν πλήρης.
Η πρόταση & η ψήφιση
Η συζήτηση του θέματος έκλεισε με τον κ. Διακομιχάλη να διαμορφώνει την πρόταση ως εξής: Να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Κάννης να ερευνήσει την αγορά για τις τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της αφαλάτωσης.
Επαναλαμβάνουμε την απορία μας: Ο ρόλος αυτός δίνεται στον κ. Κάννη, επειδή είναι βουλευτής Καναδά; Για τι τόση επιμονή στο «βουλευτής Καναδά», ενώ πρόκειται για μια τεχνοκρατική και επιχειρηματική υπόθεση;
Την πρόταση του κ. Διακομιχάλη τη βρήκε ασαφή ο κ. Γαλουζής τονίζοντας ότι δεν βλέπει σε τι θα βοηθήσει ο κ. Κάννης, τη στιγμή που ο καθένας μπορεί σήμερα να έχει πλήρη ενημέρωση από το διαδίκτυο. Και ο κ. Γαλουζής είχε μαζί του δέσμη εκτυπώσεων. Επί πλέον, με τις ερωτήσεις του στον κ. Γ. Ρώτα έδειξε ότι πήγε στο δημ. σ/λιο πολύ «διαβασμένος» και δικαιολογημένα η παράταξή του δήλωσε «αποχή».
Το δημ। σ/λιο με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης είπε «ναι» στην εξουσιοδότηση του κ. Κάννη. Αλλά μια τέτοια απόφαση είναι πολύ αδύνατη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου